Beşamel Soslu Sebzeli Lazanya

Kısa bir aradan sonra yeniden beraberiz. Demiştim ya, yaptığım, yapacağım yemeklerden oluşan bir yemek tarifi bloğu burası. Geçen hafta aile eşrafına hazırladığım bir menünün ana yemeği olan sebzeli beşamel soslu lazanyanın tarifini yazacağım.

Ancak utanarak ve sıkılarak şu mahcubiyetimi kabul et. Bu yemeğin görselleri yok :( Sebep? Çünkü benim bu acemi bünyem fotoğrafları çekmeyi unuttu. Ya… Neyse… O güne ait olarak bir yemek daha bu şaşkınlığımdan muzdarip olacak ne yazık ki… Ben de görsel boş kalmasın diye başka bir fotoğraf kullanıyorum affına sığınarak... Bir daha yaptığımda görseli güncelleyeceğim. Söz...

Bu gereksiz açıklamadan sonra gerekli malzemelere geçelim bence. Evet. Aşağıya doğru alayım seni.

  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • İki çorba kaşığı zeytinyağı
  • İki büyük soğan
  • Üç ya da dört havuç (aslında yapmayı düşündüğünüz miktara göre soğan da havuç da artabilir. Kaç kişi yiyeceksiniz? Ben ne bileyim?)
  • 10-15 adet çeri domates
  • Bir baş sarımsak
  • Dolmalık kırmızı biber
  • 100 gr kadar kereviz (ya da işte bak ne kadar koymak istersen o kadar)
  • 2 adet kabak
  • Haşlanmış mısır taneleri
  • Karabiber
  • Tuz
  • Bir çorba kaşığı bal
  • Pul biber
  • Zerdeçal
  • Kekik
  • 200 gr rendelenmiş kaşar ya da parmesan peyniri
  • Domates sosu

Beşamel sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Tuz

Yaz yaz bitmedi malzemeler… Ama zahmete değecek. Değmezse gel hesap sor valla.

Öncelikle soğanlarımızı ince parçalar halinde doğruyoruz. Rendeleyebilirsiniz de ancak soğanın sotelenme işlemi doğranmış haldeyken daha bir güzel oluyor sanki. Yemeğin içinde kaybolmasını istemiyoruz şu an çünkü. Ay ben üşenirim, ay ben doğrayamam elimi keserim derseniz o başka… Soğanları doğradıktan sonra üç yemek kaşığı tereyağını önceden ısıtılmış orta derinlikte ve geniş bir tencereye atıp erimesine yakın üzerine iki yemek kaşığı zeytinyağını ekliyoruz. Bu iki karışım yemeğimizin ne kadar güzel olacağının habercisi bir koku yayacak. Ağzınız sulanıp karnın acıkacak. Aman dolabı açıp bir şeyler atıştırmak için zaman kaybetme. Daha çok işimiz var. Bakma öyle…
Soğanlarımızı kızmış yağ karışımızın içine gönderip iyice pişmeye bıraktıktan sonra havuçlarımızı julien parçalara ayırmaya başlamamız lazım. Julien demek, uzun şeritler demektir mutfak dilinde. Havuç için pratik bir de önerim var. Havuçları bu şeritler haline getirmek için önce havucun kabuklarını patates soyacağıyla soy. Sonra havucun uç kısımlarını kes. Sonra ikiye böl. Ardından derme çatma da olsa bir dikdörtgenler prizması oluşturacak şekilde dört yanından ince parçalar ayır. Sonra bu parçaları dik bir şekilde doğra… bütün bunu tüm havuçlar için uyguladıktan sonra hepsini düzgünce istifleyip hızlıca ince julien parçaları oluşturabilirsin. Güzel… Şimdi soğanlarda güzel bir şekilde pişmiş yemek aşkı için iyi bir flört evresini tamamlamıştır. Bu aşamada bir tutam kekik atabilirsin ve üzerine havuçları ekleyip güzelce karıştırıp üstünü bir kapakla kapat.

Kırmızı dolmalık biberler için de julien yöntemini kullanacaksın. Biberler için bu iş biraz daha kolay. Uzun şeritler çıkarmak için özel bir pratik yönteme ihtiyacın olmayacak. Ama içindeki çekirdeklerin yemeğimizde yer almaması gerek. Bunun için dikkatli ol yeter. E hadi kıpırda. Çünkü havuçlarımız tenceredeki karışım içinde henüz yeni pişme aşamasına gelmişken biberleri devreye sokmamız gerek… Biberleri koyduktan sonra sarımsakları ince ince ince küçük küçük doğramaya çalış… Ve karışımın içine gönder. Hemen sonra çeri domatesleri ikişer eşit parçaya bölüp tencereye at. Daha küçük olmasın. Çünkü ben kendilerini yemeğin içinde sağlam görmek istiyorum. Bu esnada tencerenin içindeki durum biraz pişmeye engel bir kuruluğa işaret ediyorsa azıcık su ekleyebilirsin. Bu aşamada baharatları şu sırayla eklemeye başla… Keyfine göre kekik, keyfine göre pul biber, Keyfine göre tuz ve karabiber… Ardından iki çay kaşığı tepeleme olmamak kaydıyla zerdeçal ekle… Tencereyi biraz karıştırdıktan sonra bir çorba kaşığı balı da içine eklemeyi unutma. Oh…

Karışım pişedursun sen de önce iki adet kabağı julien parçalar haline getir. Tencereye ekle… Sonra kerevizi rendeleyip hiç bekletmeden sebzelerin dostluğuna dahil et. Bu noktada bilinmesi gereken iki önemli şey var. Kabak çabuk piştiğinden en sona saklıyoruz. Kereviz de doğrandığında ya da rendelediğinde beklerse kararır. O yüzden fazla bekletmiyoruz. Ayrıca o da çabuk pişen bir sebze…

Bu karışım artık lazanyamızın içeriği olarak kısık ateşte pişmeye devam ederken biz de beşamel sosumuzu hazırlayalım. Değil mi? Ne oldu yoruldun mu? Önemli değil… Çünkü değecek. Tencereden yükselen koku eğer seni motive etmiyorsa yemek yapmak senin harcın değil. Bakma öyle ters ters… Dost acı söyler.

Flörtümüz hala devam ediyorsa beşamel sosumuzu yapalım.

2 yemek kaşığı tereyağını kızmış orta büyüklükte bir tencereye erimeye bırakalım şimdi. 1 yemek kaşığı sıvı yağı da içine ekleyip yağ kızdıktan sonra 1,5 yemek kaşığı unu ekleyelim. Unlar topalak topalak olmasın diye kaşıkla sürekli karıştıralım. Unun kokusu yükselince ve rengi pembeye doğru bir hal alınca ufak ufak sütü ekleyip karıştırmaya devam edelim. Un top top kalmasın iyice erisin. Kremamsı kıvama geldiğinde tuzu ekleyip karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan iki dakika sonra sosumuz hazır.

O sırada yemeğimizin asıl kısmı pişmiş olmalı. Daha ateşteyken içine azıcık parmesan ya da kaşar peyniri rendelerinden ekleyebilirsin. Azıcık içinde erimesinde bir sakınca yok. Beşamel sosumuzun da bir kısmını bu karışıma ekle. Güzel olur.

Şimdi… Artık yemeğimizin fırın için hazırlanması aşamasına geldik… Uygun bir pişirme kabı al… Kuvvetle muhtemel eline cam bir pişirme tepsisi geçecektir. Fırından çıkarken güzel görünür. Kabın altına çok az yağ sıva. Onun üzerine karışımızdan ince bir tabaka sıva. Ve üzerine hazır lazanya yapraklarını diz… Eğer istersen beşamel sosundan, bu alt kısma yaprakları dizmeden az bi’şey sıvayabilirsin. Bu sırayı her yaprak arasına yap. Malzemenin durumuna göre istediğin miktar yap. Bu rutinin ardından son yaprakları kapak niyetine kapatıyorsun. Bunun üzerine eğer istersen az biraz süt gezdirebilirsin. Yaprakların sert kalma olasılığını iyice düşürmüş olursun. Beşamel sosuna bir miktar haşlanmış mısır tanesi karıştır. Üst kısma önce bu beşamel sosunu, eğer malzemen kaldıysa biraz sosa karıştırabilirsin, düzgünce dök. Onun üzerine kalan kaşar ya da parmesan rendelerini dök. Domates sosunu gezdir. Ve fırına ver.

200 derecede 20 dakika pişti mi bu iş tamamdır. Piştikten sonra on dakika dinlendir.

Haydi bakalım. Yap da yiyelim.



 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutfak Arsızı Usülü Portakal Sulu Ispanak Yemeği

Karnıbaharlı Fırın Makarna (Körili beşamel sosu ile)

Ispanaklı Bulgur Pilavı