Beşamel Soslu Sebzeli Lazanya
Kısa bir aradan sonra yeniden beraberiz. Demiştim ya,
yaptığım, yapacağım yemeklerden oluşan bir yemek tarifi bloğu burası. Geçen
hafta aile eşrafına hazırladığım bir menünün ana yemeği olan sebzeli beşamel
soslu lazanyanın tarifini yazacağım.
Ancak utanarak ve sıkılarak şu mahcubiyetimi kabul et. Bu
yemeğin görselleri yok :( Sebep? Çünkü benim bu acemi bünyem fotoğrafları
çekmeyi unuttu. Ya… Neyse… O güne ait olarak bir yemek daha bu şaşkınlığımdan
muzdarip olacak ne yazık ki… Ben de görsel boş kalmasın diye başka bir fotoğraf kullanıyorum affına sığınarak... Bir daha yaptığımda görseli güncelleyeceğim. Söz...
Bu gereksiz açıklamadan sonra gerekli malzemelere geçelim
bence. Evet. Aşağıya doğru alayım seni.
- Üç yemek kaşığı tereyağı
- İki çorba kaşığı zeytinyağı
- İki büyük soğan
- Üç ya da dört havuç (aslında yapmayı düşündüğünüz miktara göre soğan da havuç da artabilir. Kaç kişi yiyeceksiniz? Ben ne bileyim?)
- 10-15 adet çeri domates
- Bir baş sarımsak
- Dolmalık kırmızı biber
- 100 gr kadar kereviz (ya da işte bak ne kadar koymak istersen o kadar)
- 2 adet kabak
- Haşlanmış mısır taneleri
- Karabiber
- Tuz
- Bir çorba kaşığı bal
- Pul biber
- Zerdeçal
- Kekik
- 200 gr rendelenmiş kaşar ya da parmesan peyniri
- Domates sosu
Beşamel sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- Tuz
Yaz yaz bitmedi malzemeler… Ama zahmete değecek. Değmezse
gel hesap sor valla.
Öncelikle soğanlarımızı ince parçalar halinde doğruyoruz.
Rendeleyebilirsiniz de ancak soğanın sotelenme işlemi doğranmış haldeyken daha
bir güzel oluyor sanki. Yemeğin içinde kaybolmasını istemiyoruz şu an çünkü. Ay
ben üşenirim, ay ben doğrayamam elimi keserim derseniz o başka… Soğanları
doğradıktan sonra üç yemek kaşığı tereyağını önceden ısıtılmış orta derinlikte
ve geniş bir tencereye atıp erimesine yakın üzerine iki yemek kaşığı
zeytinyağını ekliyoruz. Bu iki karışım yemeğimizin ne kadar güzel olacağının
habercisi bir koku yayacak. Ağzınız sulanıp karnın acıkacak. Aman dolabı açıp
bir şeyler atıştırmak için zaman kaybetme. Daha çok işimiz var. Bakma öyle…
Soğanlarımızı kızmış yağ karışımızın içine gönderip iyice
pişmeye bıraktıktan sonra havuçlarımızı julien parçalara ayırmaya başlamamız
lazım. Julien demek, uzun şeritler demektir mutfak dilinde. Havuç için pratik
bir de önerim var. Havuçları bu şeritler haline getirmek için önce havucun
kabuklarını patates soyacağıyla soy. Sonra havucun uç kısımlarını kes. Sonra
ikiye böl. Ardından derme çatma da olsa bir dikdörtgenler prizması oluşturacak
şekilde dört yanından ince parçalar ayır. Sonra bu parçaları dik bir şekilde
doğra… bütün bunu tüm havuçlar için uyguladıktan sonra hepsini düzgünce
istifleyip hızlıca ince julien parçaları oluşturabilirsin. Güzel… Şimdi
soğanlarda güzel bir şekilde pişmiş yemek aşkı için iyi bir flört evresini
tamamlamıştır. Bu aşamada bir tutam kekik atabilirsin ve üzerine havuçları
ekleyip güzelce karıştırıp üstünü bir kapakla kapat.
Kırmızı dolmalık biberler için de julien yöntemini
kullanacaksın. Biberler için bu iş biraz daha kolay. Uzun şeritler çıkarmak
için özel bir pratik yönteme ihtiyacın olmayacak. Ama içindeki çekirdeklerin
yemeğimizde yer almaması gerek. Bunun için dikkatli ol yeter. E hadi kıpırda.
Çünkü havuçlarımız tenceredeki karışım içinde henüz yeni pişme aşamasına
gelmişken biberleri devreye sokmamız gerek… Biberleri koyduktan sonra
sarımsakları ince ince ince küçük küçük doğramaya çalış… Ve karışımın içine
gönder. Hemen sonra çeri domatesleri ikişer eşit parçaya bölüp tencereye at.
Daha küçük olmasın. Çünkü ben kendilerini yemeğin içinde sağlam görmek
istiyorum. Bu esnada tencerenin içindeki durum biraz pişmeye engel bir kuruluğa
işaret ediyorsa azıcık su ekleyebilirsin. Bu aşamada baharatları şu sırayla
eklemeye başla… Keyfine göre kekik, keyfine göre pul biber, Keyfine göre tuz ve
karabiber… Ardından iki çay kaşığı tepeleme olmamak kaydıyla zerdeçal ekle…
Tencereyi biraz karıştırdıktan sonra bir çorba kaşığı balı da içine eklemeyi
unutma. Oh…
Karışım pişedursun sen de önce iki adet kabağı julien
parçalar haline getir. Tencereye ekle… Sonra kerevizi rendeleyip hiç
bekletmeden sebzelerin dostluğuna dahil et. Bu noktada bilinmesi gereken iki
önemli şey var. Kabak çabuk piştiğinden en sona saklıyoruz. Kereviz de
doğrandığında ya da rendelediğinde beklerse kararır. O yüzden fazla
bekletmiyoruz. Ayrıca o da çabuk pişen bir sebze…
Bu karışım artık lazanyamızın içeriği olarak kısık ateşte
pişmeye devam ederken biz de beşamel sosumuzu hazırlayalım. Değil mi? Ne oldu
yoruldun mu? Önemli değil… Çünkü değecek. Tencereden yükselen koku eğer seni
motive etmiyorsa yemek yapmak senin harcın değil. Bakma öyle ters ters… Dost
acı söyler.
Flörtümüz hala devam ediyorsa beşamel sosumuzu yapalım.
2 yemek kaşığı tereyağını kızmış orta büyüklükte bir
tencereye erimeye bırakalım şimdi. 1 yemek kaşığı sıvı yağı da içine ekleyip
yağ kızdıktan sonra 1,5 yemek kaşığı unu ekleyelim. Unlar topalak topalak
olmasın diye kaşıkla sürekli karıştıralım. Unun kokusu yükselince ve rengi
pembeye doğru bir hal alınca ufak ufak sütü ekleyip karıştırmaya devam edelim.
Un top top kalmasın iyice erisin. Kremamsı kıvama geldiğinde tuzu ekleyip
karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan iki dakika sonra sosumuz
hazır.
O sırada yemeğimizin asıl kısmı pişmiş olmalı. Daha
ateşteyken içine azıcık parmesan ya da kaşar peyniri rendelerinden
ekleyebilirsin. Azıcık içinde erimesinde bir sakınca yok. Beşamel sosumuzun da
bir kısmını bu karışıma ekle. Güzel olur.
Şimdi… Artık yemeğimizin fırın için hazırlanması aşamasına
geldik… Uygun bir pişirme kabı al… Kuvvetle muhtemel eline cam bir pişirme
tepsisi geçecektir. Fırından çıkarken güzel görünür. Kabın altına çok az yağ
sıva. Onun üzerine karışımızdan ince bir tabaka sıva. Ve üzerine hazır lazanya
yapraklarını diz… Eğer istersen beşamel sosundan, bu alt kısma yaprakları
dizmeden az bi’şey sıvayabilirsin. Bu sırayı her yaprak arasına yap. Malzemenin
durumuna göre istediğin miktar yap. Bu rutinin ardından son yaprakları kapak
niyetine kapatıyorsun. Bunun üzerine eğer istersen az biraz süt
gezdirebilirsin. Yaprakların sert kalma olasılığını iyice düşürmüş olursun.
Beşamel sosuna bir miktar haşlanmış mısır tanesi karıştır. Üst kısma önce bu
beşamel sosunu, eğer malzemen kaldıysa biraz sosa karıştırabilirsin, düzgünce
dök. Onun üzerine kalan kaşar ya da parmesan rendelerini dök. Domates sosunu
gezdir. Ve fırına ver.
200 derecede 20 dakika pişti mi bu iş tamamdır. Piştikten
sonra on dakika dinlendir.
Haydi bakalım. Yap da yiyelim.
Yorumlar
Yorum Gönder